Skip to content
Home » News » Superfoods: 7+1 τρόφιμα που τρώμε καθημερινά

Superfoods: 7+1 τρόφιμα που τρώμε καθημερινά

    Πολλοί από εσάς θα έχετε ακούσει για τα οφέλη των τροφίμων που θεωρούνται superfoods. Μερικά από αυτά είναι τα gojiberry, blueberries, σπόροι τσία, ο κολοκυθόσπορος, το ginger και πολλά άλλα. Όμως το κόστος αυτών συνήθως είναι αυξημένο. Υπάρχουν βέβαια και κάποια superfoods τα οποία είναι πιο προσιτά οικονομικά και καταναλώνονται καθημερινά χωρίς να το γνωρίζουμε. Η διατροφική αξία αυτών των τροφίμων είναι τέτοια που προσδίδουν αρκετά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό και επομένως μπορούν να θεωρηθούν superfoods. Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά.

    Αυγό

    Το αυγό είναι μία πολύ θρεπτική τροφή, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα, γι αυτό και επάξια μπορεί να πάρει το τίτλο του superfood. Η πρωτεΐνη του αυγού είναι υψηλής βιολογικής αξίας, γεγονός που αποτελεί πολύ καλή επιλογή για ασκούμενους και αθλητές. Περιέχει επίσης βιταμίνη D και φώσφορο, που συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού, βιταμίνη Α, για την καλή υγεία των ματιών και του δέρματος. Επιπλέον περιέχει χολίνη, η οποία βρίσκεται κυρίως στα αυγά, και ευνοεί την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη. Τέλος περιέχει βιταμίνη Β12, σημαντική για την υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του νευρικού συστήματος.

    Βρόμη

    Άλλο ένα low cost superfood είναι η βρόμη. Συγκεκριμένα η βρόμη, εκτός από τις φυτικές ίνες οι οποίες ευνοούν την υγεία του εντέρου και αυξάνουν τον κορεσμό, περιέχει και αρκετές βιταμίνες. Ειδικότερα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες ευνοούν την εγκεφαλική λειτουργία και συμβάλλουν στη διατήρηση της ενέργειας του οργανισμού. Επιπλέον, φαίνεται να έχει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, λόγω των περιεχόμενων, πολυφαινολών και καροτενοειδών .

    Κανέλα

    Η κανέλα αποτελεί ένα πολύ ωραίο μπαχαρικό και παράλληλα superfood, λόγω των καλών θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Συγκεκριμένα, εμφανίζει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βελτιώνοντας την υγεία του οργανισμού. Μπορείτε να την προσθέσετε σε φαγητά, κέικ, στο γιαούρτι, στο μήλο ή στην μπανάνα. Αυτές είναι μόνο μερικές ιδέες κατανάλωσης της.

    Τυρί cottage

    Το τυρί cottage μπορεί να θεωρηθεί και ο βασιλιάς των τυριών με χαμηλά λιπαρά. Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε καλής ποιότητας πρωτεΐνη, αποτελεί ένα τρόφιμο που ο κάθε ασκούμενος πρέπει να έχει οπωσδήποτε στο ψυγείο του. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο ενισχύει τη λειτουργία των μυών και των οστών και σε ψευδάργυρο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορείτε να το καταναλώσετε σε τοστ ή αραβική, σε σαλάτες (π.χ. ντάκος με cottage) και συνοδεία με το γεύμα σας (π.χ με λαδερά).

    Κεφίρ

    Το κεφίρ είναι μια υπερτροφή τόσο για το έντερο, όσο και για άλλα συστήματα του οργανισμού. Συγκεκριμένα, η υψηλή περιεκτικότητα του σε προβιοτικά, παρέχει προστασία στο έντερο και βελτιώνει τη σύνθεση του. Επιπλέον, το κεφίρ είναι πλούσιο σε συγκεκριμένα αμινοξέα, τα οποία επιδρούν σημαντικά στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Επίσης περιέχει βιταμίνες Β και C που συμβάλλουν στην αυξημένη ενέργεια και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Μπορείτε να το καταναλώσετε σκέτο σαν σνακ ή να το κάνετε smoothie ή ακόμα και με δημητριακά.

    Κινόα

    Η κινόα έχει γίνει ένα δημοφιλές τρόφιμο τα τελευταία χρόνια, λόγω της πληθώρας θρεπτικών συστατικών που περιέχει και της περιεχόμενης πρωτεΐνης, που συγκριτικά με τα άλλα δημητριακά η κινόα έχει μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης. Συγκεκριμένα περιέχει, φυλλικό οξύ, χαλκό, μαγνήσιο, φώσφορο αλλά και αρκετή ποσότητα φυτικών ινών για τη καλύτερη υγεία του οργανισμού. Πέρα λοιπόν από τα πολλά οφέλη για την υγεία, ο συνδυασμός των φυτικών ινών και της πρωτεΐνης που περιέχει, οδηγούν σε καλύτερη ρύθμιση της όρεξης. Επομένως, η κινόα είναι ένα τρόφιμο κάλο για την υγεία του οργανισμού, όσο και για τη ρύθμιση του σωματικού βάρους και της λιγούρας.

    Ρόδι

    Η απάντηση στην ερώτηση του εκατομμυριούχου “Ποιο ελληνικό φρούτο θεωρείται superfood;” είναι το ρόδι. Συγκεκριμένα, το ρόδι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ένα από τα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά φρούτα, συμβάλλοντας στη μείωση του οξειδωτικού στρες και έτσι στην καλύτερη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Μπορείς να το καταναλώσεις σκέτο, να το προσθέσεις σε σαλάτες ή στο γιαούρτι.

    Γλυκοπατάτες

    Οι γλυκοπατάτες είναι ένα τρόφιμο αρκετά θρεπτικό και υγιεινό, που προσφέρει πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Ειδικότερα, είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α απαραίτητη για την καλή υγεία των ματιών και όχι μόνο. Παράλληλα περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C, ενώ είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες. Μπορείτε να την καταναλώσετε ως συνοδευτικό με κάποιο κρέας, ψητή ή πουρέ ή ακόμη και σε σαλάτα.

    Βιβλιογραφία

    1.Rasane P, Jha A, Sabikhi L, Kumar A, Unnikrishnan VS. Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. J Food Sci Technol. 2015;52(2):662-675. doi:10.1007/s13197-013-1072-1

    2.Kongo JM, Malcata FX, in Encyclopedia of Food and Health, 2016 Cheese: Types of Cheeses – Soft, Cottage Cheese, https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/cottage-cheese 

    3.USDA Database