Skip to content

Κλινική Διατροφή

Η αξιολόγηση της θρέψης και η διατροφική φροντίδα σε άτομα που ζουν με κάποια πάθηση έχουν αποκτήσει βασικό και αναπόφευκτο στάδιο της θεραπείας και της πρόληψης των νοσημάτων τις τελευταίες δεκαετίες. Το αυξημένο ενδιαφέρον της επιστήμης και η όλο και αυξανόμενη γνώση των μηχανισμών του ανθρώπινου μεταβολισμού έχει φέρει ραγδαία πρόοδο στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την κλινική εφαρμογή της διατροφικής υποστήριξης

Μια ισορροπημένη  διατροφή σύμφωνα με το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής είναι το κλειδί για την υγεία και την ευημερία όλων των ανθρώπων και όχι μόνο αυτών που πάσχουν από κάποια ασθένεια. Η πρόληψη της κάθε ασθένειας μέσω της διατροφής είναι εφικτή και ευρέως διαδεδομένη. Παρόλο που πολλοί γνωρίζουν αυτό το γεγονός, λίγοι είναι αυτοί που το εφαρμόζουν στη ζωή τους, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα ποσοστά της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ποιος μπορεί να επωφεληθεί από τη διατροφή:

  • Άτομα που θέλουν να διορθώσουν  βιοχημικούς και αιματολογικούς δείκτες (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια, σίδηρο, ουρικό οξύ κ.α.)
  • Άτομα με καρδειαγγειακά νοσήματα όπως στεφανιαία νόσος, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα κ.α
  • Άτομα με αυξημένο σάκχαρο, ινσουλινοαντίσταση, σακχαρώδη διαβήτη τυπού 1 και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
  • Άτομα με προβήματα του γαστρεντερικού συστήματος όπως αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας και διάρροιας, σύνδρομο ευρέθιστου εντέρου (IBS), φλεγμονώδης νόσους εντέρου (νόσος Chron, ελκώδη κολίτιδα), γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και έλκος στομάχου
  • Άτομα με νοσήματα  του ήπατος, των χοληφόρων αγγείων και του παγκρέατος
  • Άτομα με νοσήματα των νεφρών όπως χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και νεφρολιθίαση
  • Άτομα με παθήσεις οστών και αρθρίτιδες όπως οστεοπόρωση, οστεοπενία και οστεοαρθρίτιδα.