
Διατροφή στην τρίτη ηλικία
Καθώς μεγαλώνουμε το σώμα μας, ο τρόπος ζωής και οι διατροφικές μας ανάγκες αλλάζουν. Αυτό μπορεί να επηρεάσει το είδος και την ποσότητα των τροφών που καταναλώνουμε, καθιστόντας ορισμένα θρεπτικά συστατικά ιδιαίτερα σημαντικά προκειμένου να διατηρήσουμε την υγεία μας αλώβητη.
Οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν μειωμένη όρεξη και χαμηλή ικανότητα αγοράς και προετοιμασίας υγιεινών γευμάτων, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την πρόσληψη απαραίτητων βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Η ανεπαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να συμβάλει στη γενική αδιαθεσία και να εμφανίσει ή να επιδεινώσει ορισμένες χρόνιες παθήσεις.
Επιπρόσθετα, περισσότερο από το 65% των ηλικιωμένων έχουν οστεοπόρωση ή οστεοπενία. Οι απαιτήσεις σε ασβέστιο αυξάνονται όσο μεγαλώνουμε, ειδικά για τις γυναίκες. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Η βιταμίνη D και η άσκηση συμβάλλουν επίσης στην υγεία των οστών και στην γενικότερη ποιότητα της ζωής.
Ποιος μπορεί να επωφεληθεί από τη διατροφή:
- Ηλικιωμένοι με χαμηλό ή αυξημένο σωματικό βάρος.
- Ηλικιωμένοι που δεν τρέφονται σωστά λόγω μειωμένης μαγειρικής ικανότητας.
- Ηλικιωμένοι με οστεοπενία ή οστεοπόρωση.
- Ηλικιωμένοι με παθολογικές καταστάσεις όπως αυξημένο σάκχαρο, υπέρταση, καρδιαγγειακά, καρκίνος κ.α.
- Ηλικιωμένοι με προβλήματα πρόσληψης τροφής (μάσηση, κατάποση, ξηροστομία κ.α.).
- Ηλικιωμένοι με μειωμένη κινητικότητα.