Skip to content
Home » News » Carnivore δίαιτα: ένα νέο διατροφικό trend (;)

Carnivore δίαιτα: ένα νέο διατροφικό trend (;)

    carnivore-diet

    Η δίαιτα carnivore αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς τα τελευταία χρόνια. Η δίαιτα των σαρκοφάγων όπως ονομάζεται στα ελληνικά υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους, οφέλη στην υγεία, αύξηση μυϊκής μάζας και όχι μόνο. Πάμε λοιπόν να δούμε αν ισχύουν όλα αυτά με την carnivore δίαιτα, ή αποτελεί απλά ένα trend.

    Τι περιλαμβάνει η carnivore δίαιτα;

    Η carnivore δίαιτα περιλαμβάνει τρόφιμα αποκλειστικά ζωικής προέλευσης όπως είναι το κρέας, το ψάρι, τα αυγά και λιγότερα συχνά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη. Συνεπώς, τα τρόφιμα που επιτρέπονται στην συγκεκριμένη δίαιτα είναι πολύ περιορισμένα και αποκλείονται μεγάλες ομάδες τροφίμων, όπως τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και άλλα ροφήματα πέραν του νερού.

    Ο αποκλεισμός όλων αυτών των τροφίμων καθιστά εκ πρώτης όψεως την carnivore δίαιτα ανεπαρκής σε αρκετά θρεπτικά συστατικά, καθώς πολλές βιταμίνες και μέταλλα βρίσκονται σε επαρκείς ποσότητες μόνο σε φυτικά τρόφιμα. Επομένως, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αν κανείς ακολουθήσει τη carnivore δίαιτα να εμφανίσει στο τέλος ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

    Carnivore δίαιτα και απώλεια βάρους

    Ένα από τα πλεονεκτήματα που υποστηρίζουν αυτοί που ακολουθούν τη carnivore διατροφή είναι η γρήγορη απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο γιατί έχουν αποκλειστεί από αυτή τη διατροφή τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακα. Όταν λοιπόν ελαχιστοποιείται η πρόσληψη υδατανθράκων, το αποτέλεσμα είναι η απώλεια μεγάλη ποσότητας υγρών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι υδατάνθρακες στον οργανισμό, αποθηκεύονται με το μορφή γλυκογόνου, το οποίο κατακρατά αρκετό νερό.

    Όταν κανείς μειώνει αρκετά την πρόσληψη υδατανθράκων, ο οργανισμός αρχίζει να προμηθεύεται τους υδατάνθρακες που χρειάζεται από το αποθηκευμένο γλυκογόνο, με αποτέλεσμα όταν αυτό εξαντληθεί να αποβληθούν μεγάλα ποσά υγρών. Επομένως, η μεγαλύτερη και γρηγορότερη απώλεια βάρους που παρατηρείται με τη carnivore δίαιτα, που αποτελεί μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες, οφείλεται κυρίως στην απώλεια υγρών και όχι στην απώλεια λίπους. Αυτό σημαίνει ότι μόλις κάποιος ξεκινήσει και πάλι να τρέφετε με τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακα, αυτά τα κιλά τα οποία έχασε με τη carniovore δίαιτα θα τα πάρει πίσω γρήγορα.

    Πέρα όμως των παραπάνω δεν υπάρχουν και μελέτες που να υποστηρίζουν την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της carnivore δίαιτας στην απώλεια βάρους σε σχέση με κάποια άλλη δίαιτα. Ειδικότερα, η carnivore δίαιτα είναι ένα διατροφικό πρότυπο που δεν έχει μελετηθεί καθόλου ερευνητικά, επομένως δεν μπορούμε να έχουμε επιστημονικά δεδομένα γι’ αυτήν.

    Carnivore δίαιτα και υγεία

    Όπως δεν υπάρχουν δεδομένα για την επίδραση της carnivore δίαιτας στην απώλεια βάρους, έτσι δεν υπάρχουν και επιστημονικές έρευνες για την επίδραση της στην συνολικότερη υγεία. Ειδικότερα, υπάρχουν μόνο εμπειρικά και αυτοδηλούμενα αποτελέσματα από άτομα που έχουν δοκιμάσει τη συγκεκριμένη δίαιτα, τα οποία είναι πολύ περιορισμένα και προφανώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βγει κάποιο συμπέρασμα για τα οφέλη ή τα μη οφέλη της carnivore δίαιτας στην υγεία.

    Δεδομένου όμως των χαρακτηριστικών της συγκεκριμένης δίαιτας μπορούμε να εκφράσουμε κάποιες πιθανές αρνητικές επιδράσεις αυτής στην υγεία. Αρχικά η αυξημένη πρόσληψη κρέατος, συνεπάγεται με αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων, δηλαδή κακών λιπαρών. Το γεγονός αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα ενώ παράλληλα θα έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση φλεγμονής σε ήπιο βαθμό, που όμως είναι επιβλαβής για τον οργανισμό. Επιπλέον, η παντελής έλλειψη φυτικών ινών, μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικές δυσλειτουργίες, όπως δυσκοιλιότητα. Τέλος, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.

    Συμπερασματικά

    Η carnivore δίαιτα δεν έχει μελετηθεί και δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως να έχει τα οφέλη που παρουσιάζονται. Επομένως, μία τέτοια δίαιτα δεν προτείνεται ούτε για απώλεια βάρους αλλά ούτε και για βελτίωση της υγείας.

    Βιβλιογραφία

    1. O’Hearn, A. (2020). Can a carnivore diet provide all essential nutrients? Current Opinion in Endocrinology, Diabetes & Obesity, Publish Ahead of Print. doi:10.1097/med.00000000000005
    2. Lennerz BS, Mey JT, Henn OH, Ludwig DS. Behavioral Characteristics and Self-Reported Health Status among 2029 Adults Consuming a “Carnivore Diet”. Curr Dev Nutr. 2021 Nov 2;5(12):nzab133. doi: 10.1093/cdn/nzab133. PMID: 34934897; PMCID: PMC8684475.