Skip to content
Home » News » 5 διατροφικοί μύθοι που όλοι πιστεύουν (αλλά είναι λάθος!)

5 διατροφικοί μύθοι που όλοι πιστεύουν (αλλά είναι λάθος!)

    nutrition_myths

    Οι διατροφικοί μύθοι που κυκλοφορούν είναι πολλοί και αρκετές φορές μπορούν να μας μπερδέψουν για το τι ισχύει πραγματικά για τη διατροφή και τα τρόφιμα. Η δημιουργία των διατροφικών μύθων προκύπτει από το γεγονός ότι όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται με τη διατροφή στις μέρες μας, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις με περιεχόμενο διατροφικών συμβουλών να έχουν θέση σε πολλές περιστάσεις. Γι’ αυτό, η σωστή πληροφόρηση είναι πιο σημαντική από ποτέ. Παρακάτω λοιπόν, θα αναλύσουμε πέντε από τους πιο διαδεδομένους μύθους που όλοι πιστεύουν (αλλά είναι λάθος!):

    1. Το ψωμί και οι υδατάνθρακες παχαίνουν: οι διατροφικοί μύθοι χρόνων

    Πολύς κόσμος θεωρεί ότι το ψωμί και οι υδατάνθρακες πρέπει να αποφεύγονται για να χάσουμε βάρος. Ωστόσο, οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για την ενέργεια και την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Ο πραγματικός παράγοντας που επηρεάζει το βάρος είναι η συνολική ποσότητα θερμίδων που καταναλώνουμε σε σχέση με τις θερμίδες που καίμε. Το πρόβλημα με τους υδατάνθρακες παρουσιάζεται γιατί συνήθως καταναλώνουμε περισσότερο από όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας. Αν καταναλώνουμε υδατάνθρακες σε σωστές ποσότητες και από τις κατάλληλες πηγές, όπως ολικής αλέσεως προϊόντα, όσπρια, φρούτα και λαχανικά μπορούν να ενισχύσουν την υγιεινή μας διατροφή χωρίς να συμβάλλουν στην αύξηση βάρους.

    2. Η δίαιτα χωρίς λιπαρά είναι η καλύτερη για την υγεία: ο διατροφικός μύθος για τα καλά μας λιπαρά

    Πολλοί πιστεύουν ότι η πλήρης αποφυγή λιπαρών είναι η συνταγή για καλή υγεία. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλα τα λιπαρά βλαβερά. Τα υγιή λιπαρά, όπως τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά (που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, και τα ψάρια), είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και παρουσιάζουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως είναι η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η σωστή ισορροπία των λιπαρών στη διατροφή είναι πιο σημαντική από την πλήρη αποφυγή τους. Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι η μεσογειακή διατροφή που αποτελεί το πιο μελετημένο και ισορροπημένη πρότυπο διατροφής, είναι αρκετά πλούσια σε λιπαρά. Ειδικότερα στην συγκεκριμένη διατροφή τα λιπαρά προσλαμβάνονται σε ποσοστό 35-40% της συνολικής ενέργειας.

    3. Τα πρωτεϊνούχα ροφήματα είναι απαραίτητα για την αύξηση μυϊκής μάζας: μπορείς να αυξήσεις μυϊκή μάζα και χωρίς αυτά

    Υπάρχει η πεποίθηση ότι για να αυξηθεί η μυϊκή μάζα πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνονται πρωτεϊνούχα ροφήματα ή συμπληρώματα πρωτεΐνης. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη μέσω μιας καλά σχεδιασμένης ισορροπημένης διατροφής, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουμε σε συμπληρώματα. Τροφές όπως το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα ψάρια, τα τυριά και το γιαούρτι μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης για την ανάπτυξη των μυών. Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης δεν είναι κακά, αλλά δεν είναι απαραίτητα για τον μέσο άνθρωπο, εκτός αν υπάρχουν συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες ή απαιτήσεις από αθλήματα ή αν κάποιος πρακτικός λόγος δεν επιτρέπει στο άτομο να προσλαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης μέσα στη μέρα.

    4. Οι δίαιτες αποτοξίνωσης καθαρίζουν το σώμα από τις τοξίνες: ανήκει στην κατηγορία “Αιωνόβιοι Διατροφικοί Μύθοι”

    Οι “δίαιτες αποτοξίνωσης” διαφημίζονται πολλοί συχνά ως ένας τρόπος για να καθαρίσουμε το σώμα μας από συσσωρευμένες τοξίνες, αλλά αυτός ο μύθος δεν είναι αληθινός. Ο οργανισμός μας έχει ήδη έμφυτους μηχανισμούς αποτοξίνωσης μέσω των οργάνων όπως το ήπαρ, τα νεφρά και το έντερο. Δεν χρειάζονται ειδικές δίαιτες ή χυμοί για να το επιτύχουμε αυτό. Στην πραγματικότητα, οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή απώλεια βάρους, η οποία εμφανίζεται κυρίως λόγω απώλειας υγρών και μυϊκής μάζας. Συχνά όμως δεν είναι βιώσιμες ή ισχυρές μακροπρόθεσμα και μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπίες στη διατροφή, καθώς μπορεί να φτάσουν και στα όρια της υποθρεψίας.

    5. Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πάντα πιο θρεπτικά από τα συμβατικά: εδώ συνέβη μία μικρή παρεξήγηση…

    Τα βιολογικά τρόφιμα είναι σίγουρα μια πιο βιώσιμη επιλογή για το περιβάλλον και συχνά περιέχουν λιγότερα χημικά πρόσθετα και φυτοφάρμακα όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά. Ωστόσο, όσον αφορά τη θρεπτική αξία, οι διαφορές μεταξύ βιολογικών και συμβατικών τροφίμων είναι πολύ μικρές και δεν έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία. Η ποιότητα της διατροφής εξαρτάται κυρίως από την ποικιλία, την ισορροπία και την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε, παρά από τον τρόπο παραγωγής τους.

    Συμπερασματικά : οι διατροφικοί μύθοι πρέπει να καταρρίπτονται

    Οι παραπάνω διατροφικοί μύθοι κυκλοφορούν πολύ και ορισμένοι από αυτούς διαδίδονται εδώ και χρόνια. Γι’ αυτό φροντίστε να ενημερώνεστε από έμπιστες πηγές και να μην αφήνετε τους διατροφικούς μύθους να επηρεάζουν τις αποφάσεις σας όσον αφορά τις διατροφικές σας συνήθειες. Αν έχετε απορίες σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή και χρειάζεστε μία καθοδήγηση μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο.