Skip to content
Home » News » Κιμαδόπιτα με πράσο

Κιμαδόπιτα με πράσο

    Λαχταριστή κιμαδόπιτα με πράσο και σπιτικό φύλλο για τους λάτρεις του κιμά και της αυθεντικής σπιτικής πίτας. Η κιμαδόπιτα αυτή γίνεται εδώ και χρόνια από τα χέρια της Θείας Μαρίας και έχει μεγάλη πέραση καθώς είναι πολύ ελαφριά, μυρωδάτη και ξεχωριστή. Επιπρόσθετα, η πίτα είναι ζουμερή μέσα και τραγανή από έξω, αλλά για να γίνει τραγανή χρειάζεται να πετύχουμε πολύ καλό άνοιγμα στο φύλλο. Αν σου είναι δύσκολο να ανοίξεις φύλλο και δεν έχεις τον χρόνο μην αγχωθείς, πάρε ένα χωριάτικο φύλλο για να μην μπλέκεις σε μπελάδες.

    Η πίτα με κιμά είναι μια εξαιρετική επιλογή για μεσημεριανό γεύμα ή σνακ , είναι πολύ θρεπτική διότι είναι υψηλή σε σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β12, ενώ μπορείς να την εμπλουτίσεις με πολλά λαχανικά για έξτρα θρεπτική αξία.

    Υλικά

    Προετοιμασία

    Για το φύλλο (ταψί ~31x21x5εκ)

    • 500γρ αλεύρι γοχ
    • 4 κ σούπας ελαιόλαδο
    • 2 κ σ ξύδι
    • 2 κ σούπας γιαούρτι
    • Ζεστό Νερό (όσο χρειαστεί για να δέσει το ζυμάρι)

    Για την γέμιση

    • 400γρ άπαχο κιμά μοσχαρίσιο
    • 1 αυγό
    • 80γρ φέτα τριμμένη
    • 1 ξερό μέτριο κρεμμύδι
    • 1 φρέσκο κρεμμύδι
    • 1 κόκκινη πιπεριά
    • 1 μέτρια ντομάτα (χωρίς τους σπόρους)
    • 1 μεγάλο πράσο (το λευκό μέρος)
    • τρίμμα από λεμόνι
    • λίγο μαϊντανό
    • λίγο δυόσμο
    • 2 κ σούπας ελαιόλαδο
    • μπαχαρικά: 1/2 κ γλ κύμινό, 1/4 κ γλυκού μπαχάρι, 1/4 κ γλ κανέλα, αλάτι και πιπέρι
    • 1/2 φλιτζάνι νερό

    Γέμιση

    1. Βάζουμε το πράσο να ζεματίσει για 2 λεπτά και το στραγγίζουμε.
    2. Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά.
    3. Ρίχνουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κιμά μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά του.
    4. Μετά ρίχνουμε όλα τα λαχανικά και το τρίμμα από λεμόνι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
    5. Τέλος ρίχνουμε τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε για 1–2 λεπτά.
    6. Στην συνέχεια ρίχνουμε μισό φλιτζάνι ζεματιστό νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να απορριφθεί όλο το ζουμί.
    7. Το βγάζουμε από το μάτι και το αφήνουμε να κρυώσει.
    8. Χτυπάμε το αυγό και το ρίχνουμε στο μίγμα ανακατεύοντας.
    9. Ρίχνουμε τη φέτα σε κομμάτια και είναι έτοιμη.

    Φύλλο

    1.  Ανακατεύουμε το αλεύρι, το γιαούρτι και το αλάτι καλά και ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τα 2 κ σούπας ελαιόλαδο με το ξύδι.
    2. Ανακατεύουμε τα υλικά και στην συνέχεια ρίχνουμε το νερό σιγά σιγά και ζυμώνουμε . Το μίγμα χρειάζεται να είναι μαλακό και όχι σκληρό.
    3. Αφού δέσει το αφήνουμε να ξεκουραστεί 20 με 30 λεπτά.
    4. Μετά ζυμώνουμε πολύ καλά και χωρίζουμε σε 4 μπαλάκια τη ζύμη, 2 πιο μεγάλα και 2 πιο μικρά.
    5. Πέρνουμε το κάθε μπαλάκι και ανοίγουμε ένα πολύ λεπτό φύλλο με πλάστη αλευρώνοντας κάθε φορά την επιφάνεια για να μην κολλάει.
    6. Παίρνουμε ένα μέτριο ταψί αλουμινίου το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε το 1ο μεγάλο φύλλο (να προεξέχει από το ταψί η ζύμη) , αλείφουμε με ένα πινέλο λίγο ελαιόλαδο και μετά βάζουμε το 2ο φύλλο πιο μικρό.
    7. Βάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε καλά και τοποθετούμε τα επόμενα 2 φύλλα αλείφοντας με ελαιόλαδο την επιφάνεια τους.
    8. Στο τέλος κόβουμε την πίτα μας σε κομμάτια και την τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς στον αέρα με αντιστάσεις για 50-60 λεπτά (την ελέγχουμε μέχρι να ροδίσει).
    Χρόνος εκτέλεσης: 90' Χρόνος αναμονής: 50-60'  Μερίδες: 8