Skip to content
Home » News » Προβιοτικά και Πρεβιοτικά : Πώς βοηθάνε στο ΣΕΕ ;

Προβιοτικά και Πρεβιοτικά : Πώς βοηθάνε στο ΣΕΕ ;

    Τα προβιοτικά και πρεβιοτικά αποτελούν δύο βασικά συστατικά για την ενίσχυση της εντερικής υγείας, αφού μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη μικροχλωρίδα του εντέρου και να βελτιώσουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η σημασία τους είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς η ισορροπία των μικροοργανισμών αυτών στο έντερο, είναι κρίσιμη για την ομαλότερη λειτουργία του.

    Η σύνδεση των προβιοτικών και πρεβιοτικών με το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, είναι καθοριστική, μιάς και τα συμπτώματα του σχετίζονται πολλές φορές με ανισορροπίες στη μικροχλωρίδα του εντέρου. Σε αυτό το πλαίσιο, τα συστατικά αυτά, έχουν αναδειχθεί ως βασικά για την υποστήριξη της εντερικής υγείας και τη μείωση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ. Έτσι, είναι ικανά να προσφέρουν φυσικές λύσεις για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την καλύτερη διαχείριση του Συνδρόμου.

    Τι είναι τα Προβιοτικά και τα Πρεβιοτικά;

    1. Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί ( βακτήρια ή μύκητες ) οι οποίοι, όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες, προσφέρουν θετικά οφέλη για την υγεία. Τα πιο συνηθισμένα προβιοτικά περιλαμβάνουν βακτήρια όπως το Lactobacillus και το Bifidobacterium, τα οποία ενισχύουν την εντερική μικροχλωρίδα και υποστηρίζουν την πέψη.
    2. Πρεβιοτικά: Αντίθετα από τα προβιοτικά, τα πρεβιοτικά δεν είναι ζωντανοί οργανισμοί, αλλά συστατικά τροφίμων που τρέφουν τα καλά βακτήρια του εντέρου. Συνήθως συναντώνται με τη μορφή διαλυτών ινών όπως η ινουλίνη και οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες (FOS).

    Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) και ο ρόλος των προβιοτικών και πρεβιοτικών

    Το ΣΕΕ είναι μια κοινή γαστρεντερική διαταραχή που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως χρόνιο κοιλιακό πόνο, φούσκωμα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, και συνήθως, τα συμπτώματα εναλλάσσονται. Η αιτία του ΣΕΕ παραμένει ασαφής, αλλά η ανισορροπία στην εντερική μικροχλωρίδα φαίνεται να είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωσή του. (Διάβασε περισσότερα https://eatandthrive.gr/ibs/ )

    Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά θεωρούνται σημαντικά για τα άτομα που πάσχουν από ΣΕΕ. Και αυτό γιατί η ενίσχυση της μικροχλωρίδας του εντέρου μπορεί να βελτιώσει την εντερική λειτουργία και να μειώσει αισθητά τα συμπτώματα του ΣΕΕ.

    • Προβιοτικά και ΣΕΕ: Τα προβιοτικά βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας των βακτηρίων του εντέρου. Με την κατανάλωση προβιοτικών, ενισχύονται τα ωφέλιμα βακτήρια, ενώ μειώνονται τα επιβλαβή. Επίσης, προβιοτικά όπως το Lactobacillus και το Bifidobacterium, μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα του ΣΕΕ και να ενισχύσουν τη γενικότερη εντερική υγεία.
    • Πρεβιοτικά και ΣΕΕ: Τα πρεβιοτικά παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των καλών βακτηρίων στο έντερο. Για παράδειγμα, η ινουλίνη και οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες, προάγουν τη ανάπτυξη των καλών βακτηρίων, τα οποία ενισχύουν την υγεία του εντέρου, βοηθώντας στη μείωση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ. Ωστόσο ορισμένα τρόφιμα , περιέχουν πρεβιοτικά τα οποία είναι πλούσια σε FODMAPs (π.χ. κρεμμύδι, σκόρδο, όσπρια). Για τον λόγο αυτό, είναι καλό να ξεκινά κανείς με μικρές ποσότητες και να επιλέγει πιο ”ήπιες” πηγές, όπως βρώμη και μπανάνα.

    Πώς μπορείς να βελτιώσεις την υγεία του εντέρου σου;

    Η συμπερίληψη προβιοτικών και πρεβιοτικών στην καθημερινή διατροφή μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά αν υποφέρεις από ΣΕΕ. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντοτε άμεσα και χρειάζεται χρόνος ώστε να παρατηρηθεί βελτίωση.

    Μερικές βασικές στρατηγικές περιλαμβάνουν :

    1. Αύξηση της κατανάλωσης προβιοτικών: Προϊόντα όπως γιαούρτι, κεφίρ και ζυμωμένα τρόφιμα (ξινολάχανο, τουρσί, ωριμασμένα τυριά) περιέχουν υψηλές ποσότητες ωφέλιμων βακτηρίων. Έτσι, τα προβιοτικά αυτά, μπορούν σταδιακά να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας.
    2. Κατανάλωση τροφίμων με πρεβιοτικά : Κατανάλωσε φρούτα και λαχανικά (π.χ. μπανάνες, παντζάρια) καθώς και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως η βρώμη και τα όσπρια.
    3. Ξεκίνα με μικρές ποσότητες και αύξησε σταδιακά, ώστε να δεις πώς αντιδρά το έντερό σου.
    4. Προτίμησε πιο ”ασφαλείς” πηγές (βρώμη, μπανάνα, πράσο, βρασμένα όσπρια σε μικρή ποσότητα)
    5. Ακολούθησε μια γενικότερα σωστή διατροφή: Η υγιεινή διατροφή που ενσωματώνει προβιοτικά και πρεβιοτικά μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της εντερικής υγείας και να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ. Παράλληλα, η αποφυγή τροφών που ερεθίζουν το έντερο (λιπαρά φαγητά ή έντονα μπαχαρικά), μπορεί να συντελέσει σε μια πιο ήπια εικόνα των συμπτωμάτων.

    Συμπέρασμα

    Ο ρόλος των προβιοτικών και πρεβιοτικών στη διαχείριση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) είναι καθοριστικός και αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο από τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα. Η υγεία του εντέρου αποτελεί θεμέλιο λίθο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με ΣΕΕ. Η ενσωμάτωση προβιοτικών και πρεβιοτικών στη διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ως πολύτιμο εργαλείο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας. Έτσι, μέσα από έναν καλά σχεδιασμένο διατροφικό προγραμματισμό, τα άτομα με ΣΕΕ μπορούν να ενισχύσουν την ισορροπία του μικροβιώματος, να μειώσουν τη δυσφορία και να βελτιώσουν αισθητά την καθημερινότητά τους.