Skip to content
Home » News » Τρόφιμα που βελτιώνουν τη διάθεση και την ενέργεια

Τρόφιμα που βελτιώνουν τη διάθεση και την ενέργεια

    Η διάθεση του καθενός μπορεί να καθοριστεί από μία πληθώρα παραγόντων. Ένας από αυτούς του παράγοντες αποτελεί και η διατροφή. Η σωστή και η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να υποστηρίξει μία καλή διάθεση και ψυχολογία και τελικά να σε κάνει να νιώθεις φουλ στην ενέργεια όλη την μέρα. Γι’ αυτό συνέχιζε να διαβάζεις για να δεις ποια τρόφιμα μπορούν να σε βοηθήσουν να το νιώσεις αυτό.

    Σοκολάτα: σύμμαχος σου για καλή διάθεση

    Η σοκολάτα και ειδικότερα η μαύρη σοκολάτα είναι ένα από τα τρόφιμα το οποίο μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση. Πιο συγκεκριμένα η μαύρη σοκολάτα φαίνεται να εμφανίζει θετική επίδραση στο έντερο και τελικά μέσω του του άξονα εντέρου-εγκεφάλου να επηρεάζει θετικά τη διάθεση σε καταστάσεις ψυχολογικού στρες. Παράλληλα, η θεοβρωμίνη που περιέχεται στο κακάο έχει διεργετικές ιδιότητες, όπως και η καφεΐνη, γεγονός που συμβάλλει επιπλέον στην καλύτερη διάθεση. Το μόνο που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας σχετικά με την κατανάλωση της σοκολάτα είναι η ποσότητα που καταναλώνουμε, διότι μπορούμε εύκολα να ξεφύγουμε. Ειδικότερα, 1-2 κομμάτια σοκολάτα είναι μια ποσότητα που μπορεί να καταναλωθεί, ούτως ώστε και να έχουμε τα θετικά οφέλη στη διάθεση αλλά και να μην επηρεάσουμε μεταβολικά τον οργανισμό μας.

    Καφεΐνη: boostαρισμα στην ενέργεια

    Η καφεΐνη είναι στις κατηγορίες των ουσιών που μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση, καθώς έχει άμεση δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Ωστόσο και εδώ χρειάζεται ένα μέτρο, καθώς η μεγάλη ποσότητα καφεΐνης από υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα νευρικότητα, άγχος και πονοκέφαλο. Αν δεν σας αρέσει ο καφές, μπορείτε να βρείτε εναλλακτικές πηγές καφεΐνης όπως διάφορα είδη τσαγιών, το τσάι μάτσα και ρόφημα κακάο.

    Τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή: απαραίτητα για την καλύτερη δυνατή διάθεση

    Τα φλαβονοειδή είναι ουσίες που περιέχονται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά. Η συχνή κατανάλωση αυτών των φρούτων και λαχανικών φαίνεται να συνδέεται με καλύτερη διάθεση και αυξημένη ενέργεια μέσα στη μέρα. Ειδικότερα, φρούτα και λαχανικά που περιέχουν φλαβονοειδή είναι τα σταφύλια, τα berries, το ρόδι, τα μήλα, τα κεράσια, τα ροδάκινα, τα ακτινίδια, το κρεμμύδι, η ντομάτα και οι πιπεριές. Το βασικό είναι να στοχεύουμε σε ποικιλία φρούτων και λαχανικών μέσα στην μέρα όσο αυτό είναι δυνατό.

    Νερό: μην το ξεχνάς ποτε!

    Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, η πρόσληψη νερού μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση. Συγκεκριμένα, η μειωμένη πρόσληψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε κακή διάθεση, αυξημένο αίσθημα θυμού και νευρικότητα. Παράλληλη η αφυδάτωση στην οποία οδηγεί η μειωμένη πρόσληψη νερού οδηγεί σε μειωμένη ενέργεια και αίσθημα κόπωσης. Επομένως, στοχεύστε σε περίπου 2 λίτρα νερού τη μέρα για τις γυναίκες και 3 λίτρα νερού για τους άνδρες.

    Τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα: υπερτροφές που ενισχύουν τη διάθεση

    Τα ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στη λειτουργία του εγκεφάλου, γεγονός που μεταφράζεται και σε επιδράσεις στην ενέργεια και τη διάθεση. Τα τρόφιμα που έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα και την καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα αυτών είναι τα λιπαρά ψάρια. Γι’ αυτό και προτείνεται η κατανάλωση λιπαρών ψαριών τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. Άλλα τρόφιμα που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας και περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα είναι ο λιναρόσπορος, οι σπόροι τσία και τα καρύδια.

    Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη: πλάι σου για κάθε ανάγκη

    Η απαραίτητη πρόσληψη πρωτεΐνης είναι αναγκαία για μία καλή διάθεση. Συγκεκριμένα έχει φανεί σε μελέτες ότι όταν καταναλώνονται τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη, τότε εμφανίζεται βελτιωμένη διάθεση. Ωστόσο αυτό πρέπει να γίνεται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Ειδικότερα, το κόκκινο κρέας είναι μία από τις τροφές πλούσια σε πρωτεΐνη, ωστόσο η συχνή κατανάλωση αυτού δεν φαίνεται να σχετίζεται με καλύτερη διάθεση. Γι’ αυτό και προτείνεται η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες, δηλαδή 1 φορά την εβδομάδα. Με βάση τα παραπάνω η απαραίτητη πρόσληψη πρωτεΐνης πρέπει να πραγματοποιείται με κατανάλωση περισσότερων γαλακτοκομικών, αυγών, ψαριών και θαλασσινών και φυτικών τροφίμων που περιέχουν πρωτεΐνη, όπως όσπρια, προϊόντα σόγιας κ.α.

    Συμπερασματικά

    Τα προαναφερθέντα τρόφιμα έχει φανεί ερευνητικά ότι μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση. Ωστόσο τα μέγιστα οφέλη μπορούν να εμφανιστούν όταν εντάσσουμε αυτά τα τρόφιμα σε μια συνολικά ισορροπημένη διατροφή με πληθώρα φρούτων και λαχανικών, κατανάλωση ολικής άλεσης τροφίμων, περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών. Επομένως, στοχεύστε σε μία ολιστική προσέγγιση η οποία θα σας δώσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

    Βιβλιογραφία

    1. Shin JH, Kim CS, Cha J, Kim S, Lee S, Chae S, Chun WY, Shin DM. Consumption of 85% cocoa dark chocolate improves mood in association with gut microbial changes in healthy adults: a randomized controlled trial. J Nutr Biochem. 2022 Jan;99:108854. doi: 10.1016/j.jnutbio.2021.108854. Epub 2021 Sep 14. PMID: 34530112.
    2. AlAmmar WA, Albeesh FH, Khattab RY. Food and Mood: the Corresponsive Effect. Curr Nutr Rep. 2020 Sep;9(3):296-308. doi: 10.1007/s13668-020-00331-3. PMID: 32623655.