Skip to content
Home » News » Μητρικός θηλασμός: Τα οφέλη του και πρακτικές συμβουλές

Μητρικός θηλασμός: Τα οφέλη του και πρακτικές συμβουλές

    Η εβδομάδα από 1 έως 7 Αυγούστου έχει θεσπιστεί ως ομάδα ευαισθητοποίησης για τον μητρικό θηλασμό. Ο μητρικός θηλασμός είναι αδιαμφισβήτητα πολύ σημαντικός, τόσο για την μητέρα, όσο και για το βρέφος. Προσφέρει αμέτρητα οφέλη και στους δύο, τα οποία εμφανίζονται και μακροπρόθεσμα κατά τη διάρκεια της ζωής. Γι’ αυτό και κάθε επαγγελματίας υγείας οφείλει να παροτρύνει τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες ζωής, και μετά συνέχιση του, παράλληλα με στερεά τρόφιμα, έως τα 2 χρόνια ζωής ή και περισσότερο.

    Οφέλη του μητρικού θηλασμού για το βρέφος

    Το μητρικό γάλα αποτελεί την πιο ιδανική τροφή για το βρέφος. Ειδικότερα:

    • Παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ενώ καλύπτει και τις ανάγκες του σε υγρά. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η σωστή ανάπτυξη του βέφους.
    • Η περιεκτικότητα του σε αντισώματα και άλλους προστατευτικούς παράγοντες προσφέρει επιπλέον οφέλη στο βρέφος. Συγκεκριμένα, με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού του συστήματος.
    • Μεταφέρει αρώματα και γεύσεις από τις τροφές που καταναλώνει η μητέρα. Αυτό είναι σημαντικό ώστε να συνηθίσει το βρέφος σε αυτές και να είναι πιο ανεκτή η μετάβαση σε στερεά τρόφιμα μετέπειτα.
    • Βοηθάει στην σωστή ανάπτυξη του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς ίχνη από τις τροφές μεταφέρονται μέσω του μητρικού γάλακτος στο βρέφος. Παράλληλα συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου για νόσους του εντέρου.
    • Ενισχύει την οικειότητα και το δέσιμο με τη μητέρα.
    • Προλαμβάνει την παιδική παχυσαρκία και τα χρόνια νοσήματα και προστατεύει από λοιμώξεις και αλλεργικά νοσήματα.

    Οφέλη του μητρικού θηλασμού για την μητέρα

    • Συμβάλλει στην απώλεια του βάρους που προσλήφθηκε κατά την εγκυμοσύνη.
    • Μειώνει την αιμορραγία μετά τον τοκετό, συμβάλλοντα παράλληλα στην γρηγορότερη επαναφορά της μήτρας .
    • Μειώνει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης.
    • Προστατεύει από τον καρκίνο των ωοθηκών και του μαστού αλλά και από την οστεοπόρωση.
    • Προλαμβάνει τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και την αρτηριακή υπέρταση.

    Ποια η διαφορά του μητρικού γάλακτος με τις βρεφικές φόρμουλες

    Οι βρεφικές φόρμουλες αποτελούν υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος. Έχουν παρασκευαστεί από αγελαδινό γάλα το οποίο έχει επεξεργαστεί, ώστε να είναι κατάλληλο για βρέφη. Με αυτή την επεξεργασία, οι φόρμουλες καταλήγουν να περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά τα οποία χρειάζεται το βρέφος για να αναπτυχθεί. Ωστόσο, έχει αρκετές διαφορές με το μητρικό γάλα, καθώς δεν περιέχει αντισώματα και άλλα τέτοια συστατικά, τα οποία προστατεύουν το βρέφος από μολύνσεις. Επιπλέον το μητρικό γάλα έχει την ικανότητα να προσαρμόζει τη σύσταση του ανάλογα με τη ηλικία του βρέφους και τις ανάγκες του την αντίστοιχη χρονική στιγμή, σε αντίθεση με τη φόρμουλα που έχει συγκεκριμένη σύσταση. Υπάρχουν βέβαια διαφορετικές φόρμουλες ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης του βρέφους.

    Σε ποιες περιπτώσεις αντεδείκνυται ο μητρικός θηλασμός

    Σε ορισμένες περιπτώσεις, πολύ λίγες, ο μητρικός θηλασμός δεν επιτρέπεται. Αυτές είναι οι εξής:

    • Όταν το έμβρυο διαγνωστεί με γαλακτοζαιμία, μία σπάνια μεταβολική νόσο.
    • Αν η μητέρα φέρει τον ιό HIV και δεν βρίσκεται υπό αντιρετροϊκή αγωγή ή φέρει τον Τ-λεμφοτροπικός ιό τύπου Ι ή τύπου II ή τον ιό της έμπολα.
    • Όταν η μητέρα κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας, όπως οπιοειδή ή κοκαΐνη.

    Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση πρέπει να παροτρύνετε ο μητρικός θηλασμός. Το ποσοστό των μητέρων που δεν μπορούν πραγματικά να θηλάσουν ανέρχεται στο 5%.

    Μητρικός θηλασμός και επιστροφή στην εργασία: πως μπορεί να συνδυαστεί

    Ένα κοινό πρόβλημα των περισσότερων μητέρων που θηλάζουν εμφανίζεται όταν έρχεται η ώρα να επιστρέψουν στην εργασία τους, και ιδιαίτερα όταν αυτό συμβαίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τον τοκετό, π.χ. αυτοαπασχολούμενες μητέρες. Εκεί ο χρόνος παραμονής τους στο σπίτι μειώνεται δραματικά, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η σίτιση του βρέφους μέσω του μητρικού θηλασμού, συνεχώς. Μια λύση σε αυτήν την περίπτωση είναι η δημιουργία ατομικής τράπεζας γάλακτος. Η συλλογή γάλακτος γι’ αυτό τον σκοπό γίνεται με το θήλαστρο, μια αντλία μητρικού γάλακτος.

    Πρακτικές συμβουλές για τη χορήγηση μητρικού γάλακτος από το μπουκάλι

    Το μητρικό γάλα μετά την άντληση του με το θήλαστρο αποθηκεύεται στην κατάψυξη σε ειδικές σακούλες αποθήκευσης μητρικού γάλακτος ή καθαρά δοχεία κατάλληλα για τρόφιμα, τα οποία είναι είτε γυάλινα είτε πλαστικά, με καπάκι το οποίο σφραγίζει καλά. Το κατεψυγμένο γάλα καλό είναι να χρησιμοποιηθεί εντός 6 μηνών, αλλά μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί μέχρι και τους 12 μήνες από την άντληση του. Μια καλή πρακτική είναι η σημείωση της ημερομηνίας άντλησης στη συσκευασία αποθήκευσης, ώστε να γίνεται πάντα η απόψυξη των πιο “παλιών” συσκευασιών γάλακτος. Έτσι θα μετριαστεί η μείωση της ποιότητας του γάλακτος, η οποία επηρεάζεται όταν αυτό μένει καιρό στη κατάψυξη.

    Η απόψυξη του μητρικού γάλακτος μπορεί να γίνει με 3 τρόπους:

    • Τοποθετώντας το στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ
    • Βάζοντας το σε ένα δοχείο με ζεστό ή χλιαρό νερό ή
    • Κάτω από χλιαρό τρεχούμενο νερό

    Δεν ενδείκνυται η απόψυξη ή το ζέσταμα του γάλακτος σε φούρνο μικροκυμάτων, διότι μπορεί να καταστραφούν τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο μητρικό γάλα. Μόλις το γάλα φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου πρέπει να καταναλώνεται εντός 2 ωρών, ενώ δεν ενδείκνυται η ψύξη του εκ νέου.

    Η χρήση του θήλαστρου, η χορήγηση του μητρικού γάλατος μέσω μπουκαλιού και η δημιουργία ατομικής τράπεζας γάλακτος, καλό είναι να ξεκινήσουν ένα μήνα πριν από την προγραμματισμένη επιστροφή στην εργασία. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στις μητέρες να προσαρμοστούν με το θήλαστρο. Παράλληλα, θα βοηθήσει στην προσαρμογή του βρέφους στη σίτιση με το μπουκάλι, αλλά και στην ύπαρξη επαρκών αποθεμάτων μητρικού γάλακτος, όταν αυτά θα είναι απαραίτητα. Η συχνότητα της άντλησης καλό είναι να γίνεται όσο συχνά συνηθίζει να ζητάει το βρέφος γάλα. Με αυτόν τον τρόπο θα “θυμάται” το σώμα να παράγει το ποσό του γάλακτος που το βρέφος χρειάζεται.

    Συμπερασματικά: ο μητρικός θηλασμός και η σημασία του

    Ο μητρικός θηλασμός έχει αμέτρητα οφέλη τόσο για την μητέρα όσο και για το μωρό. Αυτά τα οφέλη δεν μπορούν να αντικατασταθούν με τη χορήγηση βρεφικής φόρμουλας. Επομένως, πρέπει να παροτρύνετε ο μητρικός θηλασμός για όσο χρονικό διάστημα αυτός είναι δυνατός. Επιπλέον, η δημιουργία ατομικής τράπεζας γάλακτος είναι μια λύση, ώστε τις ώρες που απουσιάζει λόγω δουλειάς, θα μπορεί το βρέφος να συνεχίσει να τρέφεται με μητρικό γάλα, ενώ θα συνεχιστεί παράλληλα ο μητρικός θηλασμός κατά τις ώρες που η μητέρα είναι σπίτι.