Skip to content
Home » News » Πως να αντισταθείτε στους διατροφικούς πειρασμούς

Πως να αντισταθείτε στους διατροφικούς πειρασμούς

    5 βήματα αυτοελέγχου που θα σας βοηθήσουν να αντισταθείτε στους πειρασμούς.

    Ο αυτοέλεγχος είναι μια δεξιότητα πολύ βασική κατά την περίοδο που ξεκινάμε ένα πρόγραμμα διατροφής. Είναι εκείνες οι στιγμές που συγκρατούμε την παρόρμηση μας και ελέγχουμε συνειδητά  τη συμπεριφορά μας , μέσα από τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας (π.χ. δεν υποκύπτω στο δελεαστικό κέρασμα του συναδέλφου και συνεχίζω τη δουλειά μου). Αυτό είναι πολύ σημαντικό στην επιδίωξη των μακροπρόθεσμων στόχων. Τέτοιο στόχοι μπορεί να είναι η απώλεια βάρους και η ακόμα πιο δύσκολη η διατήρηση της απώλειας βάρους.

    Μολονότι ο αυτοέλεγχος μας βάζει σε μια άβολη και δύσκολη φάση που δεν έχουμε συνηθίσει, καθώς αποτρέπουμε τα πράγματα που μας φέρνουν ικανοποίηση,  φαίνεται ότι κάνει καλό στην ψυχική υγεία. Αυτό γίνεται γιατί με την αίσθηση ότι έχουμε τον έλεγχο του εαυτού και της ζωής μας , νιώθουμε πιο σταθεροί και δυνατοί ψυχικά.

    Πολύ προσοχή θέλει η εξάντληση του αυτοελέγχου. Όταν κάνουμε κάτι καινούριο ή αντίθετο από αυτό που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα, δυσκολευόμαστε και η δύναμη του αυτοελέγχου φθείρεται. Τις πρώτες εβδομάδες έως και μήνα μπορεί να πηγαίνουμε καλά. Μετά εξαντλούμαστε, τα βάζουμε με τον εαυτό μας και τα παρατάμε. Έτσι το αποτέλεσμα είναι να χάνουμε και πάλι τον αυτοέλεγχο και να γυρνάμε στη βολική φάση που είχαμε συνηθίσει έως τώρα.

    5 βήματα που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε τον αυτοέλεγχο σας

    1. Αλλάξτε το περιβάλλον σας

    Όταν γνωρίζετε ότι υπάρχουν φαγητά στο σπίτι που δεν μπορείτε να αντισταθείτε , απλώς αφαιρέστε τα από το περιβάλλον.

    Αυτή η στρατηγική πετυχαίνει γιατί συνήθως ξεχνάμε ότι δεν βλέπουμε.

    Παραδείγματα:

    • Αν υπάρχουν μπισκότα στο σπίτι δώστε τα σε κάποιον και μην τα κρύψετε. Με το που σκεφτείτε ότι υπάρχουν μέσα στο σπίτι θα τα αναζητήσετε.
    • Αν ακολουθείτε influencer με φοβερά σώματα και τέλεια ζωή και σας δημιουργούν αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα προς το εαυτό σας και το σώμα σας, μία είναι η λύση. Κάντε τους unfollow και ακολουθήστε κάποιο άλλο άτομο το όποιο δεν έχει τα ‘’ ιδανικά ‘’ χαρακτηριστικά.

    2. Αυξήστε τον αυτοέλεγχο σας με υπομονή

    Φαίνεται ότι όσο ασκούμε τον αυτοέλεγχο καθημερινά, τόσο αυτός δυναμώνει.

    Μην υποκύψετε με την πρώτη ατασθαλία, συνεχίστε να δουλεύετε τον αυτοέλεγχο σας για να τον δυναμώσετε.

    Όταν δοκιμάζουμε να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής για 1η φορά δυσκολευόμαστε. Αν όμως συνεχίσουμε την προσπάθεια με μικρά και σημαντικά βήματα , μας φαίνεται όλο και πιο εύκολο καθώς αρχίζουμε και το συνηθίζουμε. Όταν επιμένουμε σε κάτι και αφήνουμε πίσω την εύκολη λύση της παραίτησης, γινόμαστε πιο δυνατοί εσωτερικά και είμαστε ικανοποιημένοι από τον εαυτό μας.

    3. Βάλτε μια δόση θετικότητας

    Όταν έχουμε πολλές υποχρεώσεις μέσα στην ημέρα, έχουμε σωματική και νοητική κόπωση και η διάθεσή μας πέφτει. Το φαγητό (ιδίως τα γλυκά και το junk food) είναι πάντα δίπλα μας για να μας ανεβάσει τη διάθεση και να μας φέρει το αίσθημα της ικανοποίησης (για λίγο).

     Όταν βρίσκεστε σε αυτή τη κατάσταση λίγο πριν υποκύψετε στο φαγητό, κάντε ένα διάλειμμα και σκεφτείτε τι άλλο μπορεί να σας ανεβάσει τη διάθεση. Αυτό μπορεί να είναι κάτι που σας φέρνει θετικό συναίσθημα και σας κάνει να χαμογελάτε . Μερικές ιδέες είναι:

    • Να ακούστε ένα podcast από τον αγαπημένο σας κωμικό
    • Να βάλετε το αγαπημένο σας κομμάτι και να χορέψετε
    • Να οργανώστε το επόμενο σας ταξίδι ψάχνοντας πληροφορίες για αξιοθέατα, παραλίες κτλ. (ας είναι και μακρινό)
    • Να κάνετε γυμναστική, yoga, jogging ή να παίξετε με τον σκύλο σας
    • Να κάνετε ένα τηλεφώνημα σε φίλο που σας ανεβάζει τη διάθεση

    4. Εστιάστε στα οφέλη της αυτοσυγκράτησης.

    Όταν σκεφτόμαστε την ικανοποίηση, εστιάζουμε συνήθως σε στιγμιαίες επιθυμίες και παρορμήσεις που θα μας φέρουν την ικανοποίηση, χωρίς να σκεφτόμαστε το κόστος που πληρώνουμε όταν ενδίδουμε.

    Κάθε  φορά που συγκρατούμε τον εαυτό μας να μην ενδώσει και φάει το γλυκό, τον αναγκάζουμε και τον πιέζουμε γιατί θεωρούμε ότι αυτό είναι το αντίδωρο εκείνη τη στιγμή.

    Αν εστιάσουμε όμως στα οφέλη της αυτοσυγκράτησης όπως ‘’δεν θα φάω το γλυκό σήμερα γιατί ο οργανισμός μου δεν είναι φτιαγμένος για να τρώει τόση ζάχαρη’’ ή εστιάσουμε στο μακροπρόθεσμο κόστος που θα μας φέρει αυτή η συμπεριφορά ‘’ αν συνεχίσω και τρώω καθημερινά ένα γλυκό μπορεί να αναπτύξω Σακχαρώδη Διαβήτη’’, ίσως αλλάξει και η σκέψη μας γύρω από το πως βλέπουμε αυτόν τον πειρασμό και χάσει την έντασή του.

    Η αντίδραση μας σε οποιαδήποτε κατάσταση βρισκόμαστε εξαρτάται πάντα από το πως την αντιλαμβανόμαστε (σκέψη γύρω από αυτό) και πως αντιδράμε (πράξη).

    5. Κάντε ένα βήμα τη φορά.

    Τα λόγια είναι πάντα ωραία και εύκολα αλλά στη πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά.

    Αν υποκύψετε στον πειρασμό (π.χ. φάτε 1 κομμάτι σοκολάτα) τότε θα λάβει διάσταση και θα χάσετε τον αυτοέλεγχο με τη σκέψη ότι αφού ξεκίνησα ας το συνεχίσω. Έτσι χάνουμε την εσωτερική μας δύναμη και δεν εξασκούμε τον αυτοέλεγχο μας. Καλύτερα να σκεφτείτε ”ας φάω δύο κομμάτια καθώς δεν χρειάζομαι πραγματικά όλη την σοκολάτα”.

    Εννοείται βέβαια ότι υπάρχουν φορές που θα υποκύψετε και θα ενδώσετε στον πειρασμό (θα φάτε όλη την σοκολάτα) , και αυτό είναι οκ! Μην τα βάζετε με τον εαυτό σας γιατί έτσι μειώνετε την αντοχή σας, κουράζεστε και έχετε κακή διάθεση, και επομένως μειωμένο αυτοέλεγχο.

    Είναι λογικό να υποκύψουμε καμιά φορά όσο δυνατοί και να είμαστε. Αρκεί να βλέπουμε ότι αυτό μειώνεται με την πάροδο του χρόνου . Συνεχίστε και την επόμενη φορά θα είσαι καλύτεροι!