Skip to content
Home » News » Ανοσοποιητικό σύστημα: πως θα το ενισχύσω μέσω της διατροφής;

Ανοσοποιητικό σύστημα: πως θα το ενισχύσω μέσω της διατροφής;

  Το φθινόπωρο έχει έρθει και οι ιώσεις είναι προ των πυλών, αν ακόμα δεν μας έχουν χτυπήσει ήδη την πόρτα. Ένα τρόπος να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να προλάβουμε την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια μιας ίωσης, είναι η σωστή διατροφή. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

  1. Καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών = η βάση για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού

  Αν θέλετε πραγματικά να μην σας επηρεάσουν οι φθινοπορινές ιώσεις, τότε το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να καταναλώνετε καθημερινά ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Αυτά θα σας δώσουν τις απαραίτητες βιταμίνες για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού σας, όπως είναι η πολύ σημαντική βιταμίνη C και όχι μόνο. Στοχεύστε στην κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών τη μέρα, και επιλέξτε ποικιλία αυτών, ούτως ώστε να λάβετε πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Ειδικότερα, τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα εξής: εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρειπφρούτ, ακτινίδια), φράουλες, μούρα, πεπόνι, ντομάτες, κόκκινες πιπεριές και μπρόκολο.

  2. Μην αφήνετε για πολλές ώρες τον οργανισμό σας νηστικό

  Τα κύτταρα για να δουλεύουν σωστά χρειάζονται διαθέσιμη ενέργεια. Αυτή την ενέργεια την προσλαμβάνουμε από τα τρόφιμα. Εάν δεν έχετε φάει για αρκετές ώρες, τότε ο οργανισμός δεν λειτουργεί στο 100%. Όμως κάθε πότε πρέπει να τρώμε, ώστε να παρέχουμε στον οργανισμό μας την απαραίτητη ενέργεια, χωρίς όμως να το παρακάνουμε; Το κάθε πότε πρέπει να τρώμε το ορίζει ένα αίσθημα που ονομάζεται πείνα. Όταν νιώθετε ότι πεινάτε, τότε πρέπει να καταναλώνετε κάποιο γεύμα ή σνακ και να μην αφήνετε τον οργανισμό σας να πεινάει για ώρες. Αν πάλι δεν αντιλαμβάνεστε πότε πεινάτε, προσπαθείστε να παρατηρήσετε περισσότερο τον εαυτό σας και τα σημάδια που σας δίνει, και μην μένετε νηστικοί για πάνω από 4-5 ώρες.

  3. Αυξήστε την πρόσληψη καλών λιπαρών

  Τα καλά λιπαρά συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και ασκούν αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Για να αυξήσετε την κατανάλωση τους προσθέστε στη διατροφή σας τα εξής:

  • Καρύδια, αμύγδαλα κ.α.
  • Ψάρια (τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα κάποιο λιπαρό ψάρι, όπως σαρδέλλα, σολομός, σκουμπρί)
  • Λιναρόσπορο
  • Σπόρους τσία
  • Αβοκάντο

  4. Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά

  Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία του εντέρου. Τα προβιοτικά είναι απαραίτητα για την υγεία του εντέρου και περιέχονται κυρίως σε ζυμωμένα τρόφιμα, όπως είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινόγαλα, το λάχανο τουρσί, το ψωμί με προζύμι κ.α. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να εντάξετε στη διατροφή σας κάποια από αυτά τα τρόφιμα, ούτως ώστε να λαμβάνετε τα απαραίτητα προβιοτικά.

  5. Μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό

  Όλα τα κύτταρα του οργανισμού για να λειτουργήσουν σωστά χρειάζονται επάρκεια σε νερό. Η αφυδάτωση που προκαλείται λόγω της μειωμένης πρόσληψης νερού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να είστε πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της μέρας. Οι γυναίκες πρέπει να στοχεύετε στην πρόληψη 2 λίτρων νερού τη μέρα και οι άνδρες σε 3 λίτρα νερού τη μέρα.

  6. Ψευδάργυρος και βιταμίνη Ε, σύμμαχοι για το ανοσοποιητικό

  Ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Ε παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργεία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και όχι μόνο. Σημαντική λοιπόν είναι η επαρκής πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών, ούτως ώστε ο οργανισμός να είναι ανθεκτικός στις ιώσεις. Τα τρόφιμα που περιέχουν ψευδάργυρο είναι τα εξής:

  • Θαλασσινά
  • Κρέας
  • Τυριά
  • Ξηροί καρποί
  • Φασόλια
  • Τόφου

  Όσον αφορά τη βιταμίνη E, τρόφιμα πλούσια σε αυτήν είναι τα παρακάτω:

  • Έλαια
  • Ξηροί Καρποί
  • Σπόροι
  • Αβοκάντο
  • Μάνγκο
  • Ακτινίδιο

  7. Βιταμίνη D το Α και το Ω για το ανοσοποιητικό

  Η βιταμίνη D είναι μια απαραίτητη βιταμίνη για πολλές λειτουργίες του οργανισμού, μέσα στις οποίες είναι και η λειτουργία του ανοσοποιητικού. Υπάρχουν κάποια τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης D, όπως το αυγό, τα λιπαρά ψάρια, μανιτάρια, φυτική μαργαρίνη κ.α. Αλλά η πιο σημαντική “πηγή” βιταμίνης D είναι ο ήλιος. Για επαρκής σύνθεση βιταμίνης D, απαιτείται η καθημερινή έκθεση στον ήλιο για τουλάχιστον 10-15 λεπτά.

  Extra tip: Να κοιμάστε αρκετά!

  Οι μειωμένες ώρες ύπνου μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο λοιμώξεων. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να κοιμάστε καλά και αρκετά, ούτως ώστε να ξεκουράζεται επαρκώς ο οργανισμός σας. Για τους ενήλικες συστήνονται τουλάχιστον 7-9 ώρες ύπνου τη μέρα.

  Συμπερασματικά

  Μια καλή διατροφή, πλήρη σε θρεπτικά συστατικά και επαρκή σε ενέργεια, σε συνδυασμό με καλή ξεκούραση, αποτελούν τις βάσεις για να έχει ο καθένας από εμάς ένα καλό ανοσοποιητικό και να προστατευτεί από τις λοιμώξεις. Επομένως, οι παραπάνω συμβουλές είναι απαραίτητες για να περάσει ανώδυνα αυτός ο χειμώνας, χωρίς ιώσεις ή με ήπια συμπτώματα από αυτές.