1. Καταναλώνουμε ότι υπάρχει στον μπουφέ του ξενοδοχείου μέχρι σκασμού.
Σίγουρα ο μπουφές σε πολλά ξενοδοχεία είναι δελεαστικός, δεν αμφιβάλλω! Αλλά με το να γεμίζουμε καθημερινά το πιάτο με κέικ, τυρόπιτες και τηγανητά αυγά το μόνο που καταφέρνουμε είναι να ταλαιπωρούμε το γαστρεντερικό μας σύστημα και να νιώθουμε φουσκωμένοι μέχρι το μεσημεριανό.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Να χωρίσουμε τα αγαπημένα μας φαγητά μέσα σε αυτές τις ημέρες κάνοντας έξυπνους συνδυασμούς για μεγαλύτερο κορεσμό.
Παραδείγματα:
1η ημέρα : 2 λεπτές φέτες κέικ με αυγό βραστό και φυσικό χυμό πορτοκάλι ή καφέ
2η ημέρα: αυγά βραστά /μάτια ή ομελέτα με λουκάνικα φρανκφούρτις βραστά, ψωμί φρυγανισμένο και φυσικό χυμό πορτοκάλι ή καφέ
3η ημέρα: γιαούρτι με μέλι, δημητριακά και ξηρούς καρπούς + φρούτο και καφέ
4η ημέρα: σπιτική πίτα ή σφολιάτα από φούρνο και καφέ
5η ημέρα: ψωμί ή φρυγανιές με βούτυρο και μαρμελάδα + αυγά βραστά και φυσικό χυμό πορτοκάλι ή καφέ
6η ημέρα: γάλα με μούσλι + φρούτο + καφέ
7η ημέρα: Brunch επιλογής
2. Μένουμε νηστικοί κατά τη διάρκεια του μπάνιου για να φάμε με όρεξη το κυρίως γεύμα.
Μια ακόμη τακτική που πολλοί την εφαρμόζουμε επιτηδευμένα για να έχουμε μεγαλύτερη χωρητικότητα στο στομάχι για το κυρίως γεύμα. Στην πραγματικότητα όμως, αυτή η τακτική μπορεί να εξαντλήσει τον οργανισμό μας καθώς στις διακοπές έχουμε αρκετή κίνηση και πολύωρη έκθεση στον ήλιο.
Έξυπνα σνακ που μπορούμε να βάλουμε ενδιάμεσα για να μας κρατήσουν χορτάτους και να μην μας κόψουν την όρεξη είναι:
- Τοστ με τυρί και γαλοπούλα
- Καλοκαιρινά φρούτα
- Κράκερ ή κριτσίνια με λίγη γραβιέρα
- Μπάρες δημητριακών
- Ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα
- Μπισκότα βρόμης
* ο καλύτερος συνδυασμός για να είμαστε χορτάτοι και να ενυδατωθούμε είναι να βάλουμε ένα από αυτά τα σνακ μαζί με καλοκαιρινά φρούτα.
3. Τρώμε τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα σε καθημερινή βάση.
Κάτι το οποίο είναι πράγματι αναπόφευκτο! Δύσκολα θα πάμε σε μια ταβέρνα στις διακοπές και θα αποφύγουμε τα τηγανητά και διάφορα τοπικά πιάτα γεμάτα τυριά και λάδι (μιαμ, μιαμ)! Παρόλα αυτά, μπορούμε να κάνουμε σωστές επιλογές για να ισορροπήσουμε κάπως το τραπέζι και να αποφύγουμε την υπερφόρτωση των κορεσμένων λιπαρών οξέων (άρα και την θρόμβωση ).
Μερικές συμβουλές για να μην υπερ-βαρύνουμε τον οργανισμό μας :
- Επιλέγουμε σαν κυρίως πιάτο ένα ψητό κρέας ,κοτόπουλο, ψάρι με το συνοδευτικό του (πατάτα, ρύζι ή λαχανικά).
- Έχουμε στο τραπέζι πάντα μια σαλάτα.
- Επιλέγουμε 3 ορεκτικά (τυριά, κολοκυθάκια τηγανητά, τοπικές πίτες ) και δοκιμάζουμε μια φορά από το καθένα (άντε από αυτό που μας άρεσε περισσότερο δοκιμάζουμε λίγο παραπάνω).
- Καταναλώνουμε μικρή ποσότητα τηγανητής πατάτας και ψωμιού.
- Προσέχουμε η κατανάλωση του αλκοόλ να είναι μετρημένη κατά τη διάρκεια του γεύματος.
4. Τρώμε γλυκό μετά το φαγητό, παρόλο που έχουμε ξεκουμπώσει και το κουμπί του παντελονιού.
Κάτι πολύ σύνηθες είναι το γλυκό αμέσως μετά το φαγητό. Και δεν μιλάω για το γλυκό που μπορεί να μας κεράσουν στην ταβέρνα, αλλά για την βάφλα με το παγωτό που καταναλώνουμε όταν σηκωνόμαστε και πάμε μια βόλτα να χωνέψουμε (ακούγεται κάπως οξύμωρο , αλλά πράγματι αυτό κάνουμε).
Τι είναι καλύτερο να κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση ;
- Να αφήσουμε χώρο για ένα παγωτό και να μην φάμε μέχρι σκασμού.
- Να φάμε το γλυκό αρκετά αργότερα (4-5 ώρες) που θα έχουμε χωνέψει (και αυτό εξαρτάται από το είδος και την ποσότητα που φάγαμε).
- Να φάμε κάτι ελαφρύ το μεσημέρι όπως ψάρι με χόρτα ή άλλη σαλάτα και θαλασσινά και αρκετά αργότερα να φάμε αυτή την ξακουστή βάφλα.
- Να μην φάμε καθόλου γλυκό. Υπάρχει και η περίπτωση που δεν χρειάζεται να φάμε γλυκό γιατί δεν το θέλουμε, το παίρνουμε γιατί το παίρνουν οι υπόλοιποι και μετά έχουμε τύψεις.
5. Δεν πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ο καφές , οι μπύρες και τα κοκτέιλ είναι σε αφθονία στις διακοπές και πολλές φορές καλύπτουν την επιθυμία μας για νερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αφυδατωνόμαστε , να έχουμε ζαλάδες, υπογλυκαιμίες ή και το αίσθημα της πείνας.
Στις διακοπές το νερό που χρειαζόμαστε ημερησίως είναι:
- Για την γυναίκα 2 με 2,5 λίτρα νερού και αν είναι δραστήρια στα 3 λίτρα νερού .
- Για τον άντρα, 2,5 με 3 λίτρα νερού και αν είναι δραστήριος 3,5 με 4 λίτρα.
* πάρα πολύ σημαντική και η κατανάλωση του νερού κατά τη διάρκεια που πίνουμε ποτό.
6. Κάνουμε γερές κραιπάλες στις εξόδους μας το βράδυ.
Το καλοκαίρι οι κατάλογοι είναι εμπλουτισμένοι με διάφορα δροσερά και τροπικά κοκτέιλ και θέλουμε να τα δοκιμάσουμε όλα. Τα κοκτέιλ δυστυχώς έχουν τόση ζάχαρη και πολλές φορές γίνονται θερμιδικές βόμβες για τον οργανισμό μας. Ένα κοκτέιλ μια στο τόσο δεν θα αποδώσει πολλές θερμίδες στον οργανισμό, αλλά 3-4 κοκτέιλ στη καθισιά θα ανεβάσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο θεό. Μην ξεχνάμε ότι μετά από τόση δόση ζάχαρης ο οργανισμός μας θα ζητήσει κάτι αλμυρό και θα πέσει πάνω στα πατατάκια ή θα τρέχει για σουβλάκια μετά.
Προτιμήστε ποτά με λιγότερη ζάχαρη όπως:
- Κρασί
- Μπύρα
- Τζιν ή βότκα με σόδα ή σόδα με γεύση χωρίς ζάχαρη
- Τεκίλα με στυμμένο
- Bacardi με cola light
- Κοκτέιλ με λιγότερη ζάχαρη: μαργαρίτα, μοχίτο χωρίς ζάχαρη, μαρτίνι